Viertiende seconde voor IJsbrand Chardon...
Mark Weusthof in volle actie op weg naar de zege. Foto Rinaldo de Craen/Hoefnet

Mark Weusthof zorgde donderdagavond voor spektakel op Indoor Twente. De vierspanmenner vocht voor eigen publiek een geweldig gevecht uit met IJsbrand Chardon en slaagde er tot groot enthousiasme van het publiek in Go Planet in dat in zijn voordeel te beslissen. Het werd toch een groot Twents succes want ook Tom Engbers (tweespannen) en Marijke Hammink (vierspan pony’s) wonnen hun thuiswedstrijd.

Viertiende van een seconde. Dat was uiteindelijk het minimale verschil tussen de menner uit Rossum en de grootmeester uit Schipluiden. En dat na twee manches die elk ruim twee minuten vergden. Een te verwaarlozen verschil haast, maar Weusthof was dolblij dat het in zijn voordeel was. “Poeh, dat scheelde niet veel. Maar wat maakt het uit, winnen is winnen”, lachte Weusthof.

In wedstrijden in eigen omgeving is vierspanmenner Mark Weusthof de laatste jaren niet te kloppen. Maar al die tijd ontbrak meervoudig wereldkampioen IJsbrand Chardon. Natuurlijk nam Mark Weusthof een risico toen hij deze week Chardon belde om mee te doen in Enschede. De kans dat de Tukker in eigen huis klop zou krijgen van de meervoudig wereldkampioen was levensgroot. “Maar het is toch prachtig voor de sport dat zo’n grootheid hier is”, zegt Weusthof niet getwijfeld te hebben. “Maar nadat hij had toegezegd, heb ik hem de volgende dag nog een keer gebeld en gezegd: pas op, hè, je krijgt het niet voor niks.”

Welnu, de lange Rossummer hield donderdagavond woord. En hoe. Want de twee moesten ook nog afrekenen met een ontketende Hans Heus die zijn paarden als een dolle door de arena joeg en uiteindelijk als derde eindigde. Na de eerste manche waren de verschillen nog te overzien. Weusthof ging weliswaar aan de leiding maar hij had dat vooral te danken aan het feit dat hij foutloos bleef. Chardon wipte een balletje van een kegel en kreeg daardoor vijf seconden aan de broek.

“Ik wist dat IJsbrand er in de tweede manche nog een schepje bovenop zou doen”, zei Weusthof. Dat deed de menner uit Schipluiden ook en niet zo’n klein beetje. Helemaal nadat hij in het begin al een balletje aan de benen kreeg. Chardon gaf zijn Lippizaner viertal nog meer de sporen, finishte in de met afstand snelste tijd van dik 112 seconden maar had onderweg nog een bal zien vallen. Dat betekende tien seconden erbij en daar lag de kans voor Weusthof.
Maar de Rossummer ging zelf ook al snel in de fout en wist toen dat hij zijn schimmels nu ook tot meer tempo moest aansporen. Helemaal nadat er nog een fout bijkwam. Hij leek een heel stuk langzamer dan Chardon.

Maar dat is deels gezichtsbedrog, weet Weusthof. “Zijn Lippizaners zijn kleiner en lijken daardoor sneller en feller. Maar als mijn schimmels op stoom liggen, gaan ze ook hard.” Niet zo hard als Chardon, maar omdat hij uit de eerste manche nog een paar seconden marge over had, bleken de tien strafseconden hem net niet fataal te worden.

“Dit was toch geweldige sport”, zegt Weusthof, terwijl de damp nog van zijn schimmels afkwam. En zo was het ook. De grootmeester kloppen voor eigen publiek, veel mooier kan het niet. Het was ook een mooi cadeau aan zijn sponsor Kuipers Logistics die donderdagavond voor aanvang bekend maakte het contract met twee jaar te verlengen.

Tekst @ www.hippischtwente