Historie

Het ontstaan van Stichting Twents Vierspan Theo Weusthof

Vierspanrijder Theo Weusthof uit Rossum werd bekend door de nationale en internationale menwedstrijden, waar hij zowel individueel als met het Nederlandse team diverse prijzen won. Eerst als rijder voor Gerlach, later met zijn eigen vierspan. Hij was Nederlands kampioen en veroverde met de nationale equipe twee keer de wereldtitel. Zijn kennis, ervaring en enorme enthousiasme voor de paardensport heeft hij overgebracht met het geven van trainingen en lessen aan vele koetsiers in Twente, maar ook daarbuiten. Terwijl Theo zijn vierspan trainde voor het WK in Riesenbeck (1992), was een groep supporters van mening dat de talentvolle menner meer ondersteuning verdiende om op topniveau te kunnen presteren. Spontaan werd de Stichting Twents Vierspan opgericht die ervoor zorgde dat supporters en sponsoren middelen binnenbrachten waarmee Theo met het vierspan kon doorgaan op nationaal en internationaal niveau. In 1997 heeft Theo Weusthof de teugels van zijn vierspan doorgegeven aan zijn even getalenteerde zoon Mark. Dat bewees Mark door de afgelopen jaren regelmatig in de top van de ranglijsten te eindigen.

In 2002 zette Mark Weusthof een eerste kroon op zijn werk door met het Nederlands team wereldkampioen te worden tijdens de Wereldruiterspelen in Jerez de la Frontera (Spanje). Individueel eindigde hij als achtste. Twee jaar later veroverde hij zilver met Oranje in het Hongaase Kecskemet. Oók in 2004 boekte hij een van zijn mooiste overwinningen door als eerste te eindigen in de marathon tijdens de zeer prestigieuze menwedstrijd in in het Duitse Aken.

In 2008 veroverde Mark Weusthof voor de tweede keer in zijn loopbaan goud met het Nederlands team. Dat gebeurde in het Brabantse Beesd.

De Rossummer is vooral in de marathon en vaardigheid voor elke topper een geduchte tegenstander.

Internationaal schreef hij diverse keren onderdelen op zijn naam. Zijn kwaliteiten bewees hij tevens door in de strijd om het nationaal kampioenschap tot zeven keer toe het podium te halen. Vier keer won hij zilver, drie keer brons. Goud staat nog op zijn wensenlijstje.

De Stichting Twents Vierspan heeft zich tot doel gesteld ook Mark te blijven ondersteunen ter uitstraling en promotie van de Twentse Mensport.