Ontgoocheling na afkeuring Hugo

Het wereldkampioenschap vierspannen begint donderdag pas echt, maar Mark Weusthof heeft dinsdag al een enorme domper te verwerken gekregen. Zijn paard Hugo, de zestienjarige KWPN'er (v. Habsburg x Candy Boy), kwam rond de middag in Riesenbeck tot zijn stomme verbazing niet door de veterinaire keuring. "Dit slaat nergens op", vond Weusthof, nog te aangeslagen om verder te reageren. "Ik ben zwaar ontgoocheld."

Pas uren later volgde alsnog een wat meer uitgebreide reactie van de Rossumer, al was hij het katterige gevoel nog verre van kwijt. "Je gaat na een megastrijd om plaatsing uiteindelijk naar het WK, bereid je daarop heel intensief voor en dan flikken ze je zoiets. Met Hugo is helemaal niets mis", aldus Weusthof. "Ook onze teamveterinair heeft niets onregelmatigs aan hem kunnen ontdekken. En het ergste is dat je er helemaal niets tegen kunt doen. "

Hugo, de echte allrounder binnen het span van Weusthof, maakte al bij zijn eerste optreden volgens de jury een onvoldoende fitte indruk. Hij werd daarom naar de 'holding-box' verwezen in afwachting van een nadere inspectie. Die leverde een negatief resultaat op, waardoor de lange voerman uit Rossum het WK nu met zijn overige vier paarden zal moeten afwerken.

Weusthof: "Het wordt nu een stuk minder zonder Hugo, die normaal op alle drie onderdelen rechtsachter loopt. Daar zet ik nu Twilight neer, die normaal links voorop loopt. Wat ik nu mag verwachten weet ik niet, maar ik vrees dat ik nu een beetje als een tourist mee moet doen, terwijl ik die tijd eigenlijk wel heb gehad."

"Als je steunpilaar in het span wegvalt, is dat natuurlijk een enorme teleurstelling", leefde bondscoach Harry de Ruyter met de koetsier mee. "Gisteren was alles nog top met al onze paarden. Maar hoewel er aan Hugo op zich niet zo veel te zien was, was de jury onverbiddelijk. Echt ongelooflijk jammer."

Hugo is een van de vijf paarden die niet tot de titelstrijd wordt toegelaten. Ook Mister Chack van de Belg Felix Brasseur, Maestoso Mefisto van de Brit Daniel Naprous, Sander 39 van de Pool Piotr Mazurek en Pascal 393 van de Spanjaard Juan Antonio Real Garcia mogen niet van start. De paarden van de drie Nederlandse teamleden IJsbrand Chardon (Schipluiden), Koos de Ronde (Zwartewaal) en Theo Timmerman (Putten) kwamen wel probleemloos door de keuring. Het drietal is torenhoog favoriet voor de wereldtitel bij de equipes.

Zie ook de website www.riesenbeck2012.de

(Tekst van www.hippischtwente.nl)