Na goede marathon op achtste

Mark Weusthof is zaterdag tijdens het EK voor vierspannen in het Hongaarse Izsak door een keurige zesde plaats in de marathon opgeschoven naar de achtste plek in het tussenklassement. De Rossumer eindidge als tweede Nederlander op het meest selectieve onderdeel. Koos de Ronde werd vierde, Theo Timmerman tiende, Hans Heus vijftiende en IJsbrand Chardon zeer teleurstellend 28ste in het veld van 34 deelnemers.

Mark Weusthof begon prima aan de marathon en kwam zelfs als eerste van allemaal uit de eerste hindernis. Hij verreed zich in hindernis 4 enigszins en bij het zesde obstakel viel een balletje.

"Het ging netjes vandaag", vond Weusthof er zelf van. "Veel meer had ik er ook niet uit kunnen halen. In hindernis 4 heb ik geprobeerd binnendoor te gaan waar de meesten buitenom gingen, daar zat ik even in een andere poort. Daar kan ik wel mee leven. Attento, die het overkwam, is nog jong. Die doet dat volgend jaar niet weer. Verder ded hij het echt goed, ik kan hem dit niet kwalijk nemen. Als je met de besten meekomt terwijl je twee paarden hebt gewisseld, is dat niet verkeerd. Het zegt genoeg je zelf top rijdt en dan zesde wordt. Het ging echt hard."

Mark Weusthof had ook genoten van de inderdaad geweldige entourage in het nabij Kecskemet gelegen Izsak. "Het is hier fantastisch. Veel volk, een pijsuitreiking midden in de stad, prachtig. De sport leeft hier echt in Hongarije. Het weer was perfect, wat wil je nog meer?"

Theo Timmerman voert ook na de marathon het klassement aan voor Koos de Ronde, die hem op slechts 0,32 punt volgt. Thomas Eriksson is nu derde dankzij zijn zege in de marathon. IJsbrand Chardon staat na een volkomen mislukte tweede dag nu twintigste en moet ook vierde landgenoot Hans Heus (veertiende) voor zich dulden.

Stand EK na dressuur en marathon
1) Theo Timmerman 137,53
2) Koos de Ronde 135,85
3) Thomas Eriksson (Zwe) 139,80
8) Mark Weusthof 153,14
14) Hans Heus 162,02
20) IJsbrand Chardon 171,16