Kleur in het vierspan
Het nieuwe span met linksvoor Wirdis

Mark Weusthof geeft dit seizoen kleur aan zijn vierspan. De menner uit Rossum rijdt niet langer rond met een kwartet schimmels, maar spant onder meer de bruine KWPN'er Wirdis voor de koets. Die moet hem mede op weg helpen naar het wereldkampioenschap dat dit jaar niet ver van zijn huis in het Duitse Riesenbeck wordt gehouden. "Omdat ik geen schimmel kan vinden die de kwaliteiten van Wirdis heeft", verklaarde Mark Weusthof tijdens zijn jaarlijkse sponsor- en relatiedag.

Weusthof: "Wirdis heeft al de ervaring die een nieuwe schimmel nog zou moeten opdoen. En daar hebben we domweg de tijd niet voor als we naar Riesenbeck willen. Daar wil ik hoe dan ook bij zijn. Het liefst als lid van het Nederlandse team, maar op zijn minst als vierde menner als dat eerste doel niet haalbaar blijkt."

Weusthof testte de bruine (v. Double-O-Seven x Zevenster) vorige week al uit tijdens een kwalificatiewedstrijd voor potentiële WK-paarden in Ermelo. "Daar kreeg hij een goed gevoel. "Het liep op alle onderdelen behoorlijk en dat geeft vertrouwen. Juryleden hebben ons daar aan het werk gezien en zij zijn er volgende ook in Horst. Dat kan in ons voordeel werken. Wirdis heeft al wedstrijden op drie sterrenniveau gelopen en moet dus nog een stapje hoger zetten. Maar dat kan hij aan. Hij past goed naast Texion, de andere die voorop loopt."

Mark Weusthof realiseert zich dat hij er aan het begin van het seizoen meteen moet staan als hij een kans wil maken op het WK in Riesenbeck. "In Horst en twee weken later in Windsor moet het gebeuren. Dan moet ik een heel goede marathon rijden. Dat betekent niets minder dan een plek bij de eerste drie, anders overtuig ik bondscoach Harry de Ruyter niet. Voor het WK is de optelsom heel simpel. IJsbrand Chardon gaat hoe dan ook en voor de dressuur zal hij mij niet meenemen. Dus moet het in de marathon gebeuren. Ik moet zorgen dat hij me selecteert voor Aken. Want dan komt het WK echt dichtbij."

Het belang van het komende seizoen is zo groot dat Mark Weusthof zich zondag bij het weer in groten getale opgekomen publiek op voorhand excuseerde dat hij zijn span niet voluit liet gaan tijdens zijn gebruike demonstratie. "We zijn heel geconcentreerd bezig om ook een goede dressuur te rijden in Horst en dat ritme wil ik de paarden nu niet afpakken", verklaarde de lange koetsier. "Het wordt een cruciaal jaar en ik wil de flow van afgelopen winter niet kwijtraken. Het moet gewoon."

Tekst van www.hippischtwente.nl