Als individueel deelnemer en reserve naar WK
Mark Weusthof tijdens de marathon bij het NK. Foto © Gerben Olthof Driving Images.

Mark Weusthof is net als Rijssenaar Antonie ter Harmsel gekozen in de groep van zes menners die Nederland van 22 tot en met 25 september in het Italiaanse Pratoni del Vivaro onder de rook van Rome mag vertegenwoordigen bij het WK vierspannen.

De uitverkiezing van de Twentenaren is na het NK van afgelopen week in Beekbergen geen verrassing meer. Weusthof werd er derde in de nationale titelstrijd, Ter Harmsel vierde. Beiden rijden in Italië net als Hans Heus individueel mee voor de prijzen.

Mark Weusthof stelt zich als doel op Italiaanse bodem bij de eerste tien te rijden. “Als mijn span in vorm is kan dat. Al wordt dat lastig genoeg. Vorig jaar was ik achtste bij het EK en nu zijn wereldkampioen Boyd Exell en Chester Weber uit Amerika er bij. En naar mijn gevoel zijn de Duitsers sterker dan toen.”

Bij het WK maakt hij voor het eerst kennis met de accommodatie in Pratoni del Vivaro. “Maar de dressuur is overal hetzelfde en mijn span kan eigenlijk op elke ondergrond wel uit de voeten.”

Sterk team
Mark Weusthof is eerste reserve voor de equipe, die bestaat uit vader IJsbrand en zoon Bram Chardon en Koos de Ronde. “We hebben een heel sterk team met veel ervaring”, meent bondscoach Ad Aarts. Het drietal vormde op het laatste WK in Tryon (2018) ook met elkaar het Nederlandse team dat toen zilver won.

“We hadden in de eerste helft van dit seizoen om verschillende redenen wat kleine tegenslagen, toch is de teamsamenstelling voor mij geen punt van discussie. Dit zijn de drie sterkste rijders die over veel ervaring en goede paarden beschikken. Zelfs met hun zesde paard behoren ze bij de top drie”, legt de bondscoach zijn keuze uit. “Ik hoop dat we zowel individueel als met het team medailles kunnen halen. Ik heb er een goed gevoel bij en het zou mooi zijn als we de verwachtingen kunnen waarmaken.”

Ad Aarts vervolgt: “Mark Weusthof heeft op het NK in Beekbergen goed gepresteerd, terwijl hij een jonger paard moest inzetten. Zijn aanwijzing als teamreserve was voor mij daarom een gemakkelijke keuze. Met deze selectie kan ik zes rijders afvaardigen die ons land goed kunnen vertegenwoordigen.”