Na sterke marathon vierde in NK
Mark Weusthof in actie op de watercombinatie. Foto Rinaldo de Craen/Hoefnet

Mark Weusthof rukte zondag, dankzij een tweede positie in de marathon achter Koos de Ronde, nog op van de zevende naar de vierde plaats in het eindklassement tijdens het NK vierspannen in Deurne. Mark Weusthof haalde op de slotdag bijna het maximaal haalbare uit de marathon. Na zijn tweede plek van een dag eerder boekte hij dezelfde klassering op het zwaarste onderdeel van het mennen. Het leverde zoals te verwachten viel geen podiumplaats op.

"Wel even jammer", vond Weusthof. "In de dressuur laat ik het nog steeds liggen. Daar ga ik wel wat aan doen. Op de andere onderdelen kunnen we goed uit de voeten. Ik had gehoopt in de dressuur iets beter te kunnen aanklampen en dan erop en erover te gaan. Ik ben wel aangehaakt, maar niet bij de beste drie geëindigd. Omdat er volgend jaar vier naar het WK in Riesenbeck mogen, sta ik er op zich niet slecht voor. Het meest tevreden ben ik over de vaardigheid en de marathon, die liepen allebei ouderwets goed. Wel jammer dat ik in de marathon twee fouten maakte, waardoor ik beide keren een volte moest draaien, anders had ik dat onderdeel gewonnen. De eerste keer gebeurde dat net onder de waterbak en de tweede keer nadat we bij hindernis 5 werden tegengehouden. Daardoor stokte het ritme een beetje en ging een van de voorpaarden aan de verkeerde kant langs de paal."

Herman ter Harmsel werd op het slotonderdeel twaalfde en eindigde tenslotte teleurstellend als negende. IJsbrand Chardon greep met overmacht zijn 23ste nationale titel en kreeg op het podium zijn WK-teamgenoten Theo Timmerman en Koos de Ronde naast zich.

Eindstand vierspannen: 1. IJsbrand Chardon 132,18; 2. Theo Timmerman 141,04; 3. Koos de Ronde 143,75; 4. Mark Weusthof 152,03; 9. Herman ter Harmsel 172,03.

Tom Engbers kampioen tweespannen
Tom Engbers werd de nieuwe Nederlandse kampioen bij de tweespannen. Hij verdedigde zijn kleine voorsprong op Harrie Verstappen met succes door zijn grote concurrent in de marathon net voor te blijven. Engbers is de opvolger van Raymond Letteboer, die uiteindelijk als vierde eindigde.

Eindstand tweespannen:
1.Tom Engbers 122,54; 2. Harrie Verstappen 125,70; 3. Riny Rutjens 133,85; 4. Raymond Letteboer 134,00.

Uitslagen NK mennen 2011 Deurne
 

Video: 
See video