WK loopt op teleurstelling uit
Fraai sfeerbeeld: Mark onderweg in de marathon, als altijd aangemoedigd door een grote schare fans.

Voor Mark Weusthof is het WK 2022 in het Italiaanse Pratoni del Vivaro onder de rook van Rome uitgedraaid op een teleurstelling.

De menner uit Rossum kon zich op geen enkel onderdeel bij de beste twintig rijden en eindigde uiteindelijk op de bescheiden 24ste plek in het veld van 37 deelnemers.

Weusthof begon vrijdag met een dertigste plaats in de dressuur. Na een volte met één hand raakte Kensington Bo, nieuweling in zijn span, in galop en dat kostte hem een goede klassering. Het paard herstelde zich keurig in de marathon van zaterdag, maar toen was de rijder zelf niet in goede doen. Vooral in de vijfde van de acht hindernissen ging het mis. Mark Weusthof: “Daar kwam ik stil te staan en moest ik een extra volte maken. Bovendien viel er ook nog een bal van de hindernis, wat nog meer strafpunten kostte.” Ook in hindernis 7 haperde het span, omdat de koetsier te weinig sturing aan zijn viervoeters gaf.

Stomme fouten
Zijn paarden kon hij niets verwijten. Vol zelfkritiek: “Die deden het prima, het waren gewoon stomme fouten van mezelf. Misschien komt het wel omdat ik toch een tijd niet op dit hoge niveau heb gereden. Het was een zwaar parcours, voor honderd procent een WK waardig. Dan moet je zelf volledig bij de les zijn en dat was ik een paar keer niet.”
Na de terreinrit, die hij met een voor zijn doen matige 21ste positie afsloot, trok hij toch nog een positieve conclusie. “Kensington deed het fantastisch, ik weet nu dat ik er voor het EK van volgend jaar in Exloo een prima paard bij heb.”

Ook in de afsluitende vaardigheid van zondag bleef Mark Weusthof, ook in Italië gesteund door een forse aanhang, achter bij de verwachtingen. De twintigste plek leverde hem uiteindelijk de 24ste plaats in het eindklassement op.
Zijn landgenoten IJsbrand en Bram Chardon en Koos de Ronde veroverden goud in het landenklassement. IJsbrand Chardon pakte individueel zilver.