WK al voorbij voor Mark Weusthof
Mark tijdens zijn al snel afgebroken dressuurproef. Foto Willem Pfeiffer/Hippisch Twente

Het WK vierspannen is al voorbij voor Mark Weusthof. Na de afkeuring van zijn toppaard Hugo op dinsdag volgde vrijdag opnieuw forse tegenslag. Twilight, het paard dat door de afwezigheid van Hugo rechts achterin had plaatsgenomen, raakte bij het inrijden licht geblesseerd. Weusthof begon nog wel voortvarend aan zijn dressuurproef. Omdat Twilight echter duidelijk niet fit oogde, besloot de jury de combinatie uit te bellen.
 
De deceptie in het Twentse en Nederlandse kamp was enorm. Om te beginnen natuurlijk bij de menner zelf, die met zulke hoge verwachtingen naar het WK in zijn eigen omgeving had uitgekeken. Omdat Twilight later op dag nog steeds geen fitte indruk maakte, had het ook geen zin meer nog een poging te doen buiten mededinging aan de marathon te mogen deelnemen.

In het Twentse kamp rond de onfortuinlijke menner vloeiden de tranen rijkelijk. Net als Beekbergen. Toen kwamen ze vanuit puur geluk, nu vanuit totale ontreddering. Vrouw Marieke: "Deze appel is wel erg zuur. Terwijl we nog nooit met zoveel vertrouwen naar een WK zijn gegaan als nu." En groom Maria Siemerink: "In 25 jaar met het vierspan hebben we nog nooit zoveel ellende in een paar dagen meegemaakt."

"Dit is ongelooflijk zuur", reageerde Mark Weusthof zelf, voor wie deze dagen de Wet van Murphy opgeld doet. Dinsdag al keurde de jury zijn toppaard Hugo af. "Twilight had hier eigenlijk niet moeten lopen, daar is het al mee begonnen. En dan zie je vaak dat het niet bij één ding blijft. Twilight kwam bij het inrijden met een stift tegen de pijp aan en dat deed hem zeer. Nadat we even hebben gestapt en wat hebben aangedraafd, ging het wel weer. Maar in de proef tikte hij zichzelf nog een keer aan. Het is vreselijk dat het zo moet aflopen, maar het zou ten opzichte van mijn paard ook niet fair zijn om aan de marathon te laten beginnen. Dit gebeurt je gewoon, ik zal mijn wonden moeten likken en proberen over twee weken in Breda mijn revanche te pakken."

Zijn korte optreden in de dressuur op zich gaf Weusthof wel enige reden tot tevredenheid. "We kwamen mooi binnen, het stilstaan was goed en ik had de moeilijkste schouderbinnenwaarts al gehad. Ik weet zeker dat we de beste score van het seizoen hadden gehaald. Maar daar koop ik niets voor in dit onvoorstelbare verhaal."

Al is hij geen deelnemer meer, Mark Weusthof blijft wel tot zondag in Riesenbeck. "Ik ben ook liefhebber van deze sport. Nederland staat er goed voor en ik wil het dus nog wel even zien. Nu naar huis gaan, maakt het ook niet beter." (Tekst: www.hippischtwente.nl)