Weusthof uitblinker winnend Oranje

BREDA - Mark Weusthof was dit weekeinde de absolute uitblinker in het winnende Nederlandse team tijdens het CAIO van Breda. Na zijn knappe zege op de marathon van zaterdag liet hij de Rossumer er zondag een zege in de vaardigheid op volgen, waardoor hij doorschoof naar de derde plaats in het eindklassement. Het leverde Nederland ook de triomf in de landenwedstrijd op. De individuele eindoverwinning werd opgeëist door de Hongaar Zoltan Lázar, die de Zwitser Werner Ullrich voorbleef.

Mark Weusthof verving IJsbrand Chardon in het landenteam van Breda nadat de viervoudig wereldkampioen zich vanwege de voorbereidingen op Kentucky had afgemeld voor de grootste internationale vierspanwedstrijd in Nederland. Weusthof bewees na zijn internationale marathonoverwinningen in Zelhem en Riesenbeck opnieuw zijn kwaliteiten in de pittige Bredase marathon: "Ik moest als vierde van start en ik heb direct scherpe tijden neergezet," vertelt de lange Twentenaar. "Alleen in de laatste hindernis liep het even fout, maar gelukkig kon ik het snel oplossen." Ook de vaardigheid wist Weusthof met een foutloze rit binnen de tijd winnend af te sluiten.

"Ik wilde een goede wedstrijd rijden en dat is me gelukt", aldus Weusthof zondag na afloop. "Achter twee vroegere wereldkampioenen eindigen is geen schande. De dressuur was weer eens niet best, maar daarna liep het als een speer. De marathon was echt pittig, daar kon ik ouderwets mijn slag slaan. Mijn paarden hebben me dit jaar op dat onderdeel nog niet in de steek gelaten." Het was dit seizoen al de vierde marathon die Weusthof als eerste afsloot en het waren niet de minste: Biddinghuizen, Riesenbeck, Zelhem en nu Breda.

Mark Weusthof weet dat hij nog op slechts een terrein veel winst kan boeken. Zijn dressuur zal een stuk beter moeten om zich echt tussen de absolute"wereldtoppers te kunnen melden. "Daar ga ik ook komende winter weer mijn stinkende best voor doen."

Herman ter Harmsel sloot Breda Hippique af met een negende plaats in de vaardigheid en een tiende in de vaardigheid.

Koos de Ronde eindigde als achtste. De Ronde reed met zijn oude marathonrijtuig en deelde tijdens de wedstrijd het dressuurrijtuig met zijn jongere broer Peter aangezien zijn eigen rijtuigen al onderweg zijn naar Kentucky. De Ronde zette in Breda twee andere achterpaarden in om zijn WK-paarden te sparen. Na de derde plaats in de dressuur eindigde Koos de Ronde op de tiende plaats in de marathon: "Ik heb deze paarden eerder dit seizoen ingezet op nationale wedstrijden. Het was een moeilijke marathon en de achterpaarden kwamen net iets te kort voor een topklassering."

Theo Timmerman begon goed met de tweede plaats in de dressuur achter de Duitse WK-deelnemer Christoph Sandmann, maar moest in de eindrangschikking genoegen nemen met de elfde plaats. Ook Timmerman spaarde een aantal WK-paarden en kwam met twee vervangers en een geleend dressuurrijtuig aan de start: "Voor mijn linkerachterpaard Ringo was het zijn eerste wedstrijd en hij deed het fantastisch in zowel de dressuur als de vaardigheid," licht Timmerman toe. Door de gewijzigde opstelling van zijn paarden wist de Kentucky-ganger dat hij niet zijn gebruikelijke goede prestatie kon neerzetten: "Ik had te weinig druk op mijn voorpaarden waardoor ik niet voldoende kon sturen." (m.m.v. KNHS)

Einduitslag vierspannen CAIO Breda
1. Zoltan Lazar (Hun) 154,47
2. Werner Ulrich (Sui) 156,79
3. Mark Weusthof (Rossum, Ov.) 159,63
4. Tomas Eriksson (Swe) 160,92
5. Michael Brauchle (Ger) 161,32
6. Fredrik Persson (Swe) 161,32
7. Christoph Sandmann (Ger) 162,26
8. Koos de Ronde (Zwartewaal) 164,98
9. Daniel Würgler (Sui) 165,14
10. Herman ter Harmsel (Rijssen) 168,49
11. Theo Timmerman (Putten) 178,64

Einduitslag landenteams
1. Nederland 309,51
2. Zwitserland 321,93
3. Zweden 322,24
4. Hongarije 337,92
5. Duitsland 432,29
6. Groot Brittannië 413,86