Wel naar de zege in Tubbergen

Een dag na zijn veelbesproken drie dagen durende optreden in het Duitse Donaueschingen stond Mark Weusthof maandagavond alsnog vooraan tijdens een prijsuitreiking. Na twee tweede plaatsen in voorgaande edities was hij dit keer de beste tijdens de menavond van de Schröder Masterclass in Tubergen.

Weusthof klopte bij de tweespannen paarden een drietal concurrenten dat hem het vuur heel na aan de schenen legde. Antonie ter Harmsel, de nationaal kampioen van 2017, eindigde als tweede. Rens Egberink verraste met zijn derde plek. Herman ter Harmsel was in beide manches de snelste, maar omdat hij in de tweede omloop een balletje liet vallen, moest hij tevreden zijn met de vierde positie.

In de kleine piste voor de Pancratiusbasiliek was het bij de tweespannen razend spannend. Herman ter Harmsel had na de eerste ronde de leiding, op geringe afstand gevolgd door Mark Weusthof en zijn zoon Antonie.

Magistrale rit
In de tweede rit voegde Rens Egberink zich als vierde bij de kanshebbers met een magistrale foutloze rit in de op dat moment snelste tijd van de avond (61,18 seconde). Antonie ter Harmsel was precies twee seconden langzamer, maar had al een wat grotere voordelige marge opgebouwd. De Rijssenaar werd op zijn beurt maar nipt geklopt door Mark Weusthof.

Herman ter Harmsel had vervolgens de sleutel van de uitslag in handen en ging uiterst voortvarend te werk. Hij was zelfs nog 0,07 seconde sneller dan Rens Egberink, maar een gevallen balletje leverde hem een tijdstraf van vijf seconden op. Daardoor viel hij terug naar de vierde plaats. “Je moet er ook een beetje geluk bij hebben”, meende Herman ter Harmsel. “Ik was in beide ronden het snelst, maar om hier te winnen moet je nul rijden. Het ging echter wel lekker snel.”

Mark Weusthof maakte iets minder vaart, maar won wel omdat hij in alle acht poortjes de ballen op zijn plaats liet liggen. “Leuk om hier ook eens te winnen”, vond de Rossumer. “Want het is een mooi evenement en voor mennen was er best aardig wat publiek.” 

Naar China
Voor beide Ter Harmsels was het trouwens de laatste keer dat ze optraden met de schimmels die ze in Tubbergen inspanden. “We hebben ze verkocht aan een Chinees die in zijn land een groot park heeft laten bouwen. Hij wil ze daar gebruiken voor trouwerijen en dat soort dingen. Voor de sport is dat wel een beetje jammer, want ze zijn allemaal nog heel snel.”

Uitslag tweespannen
1. Mark Weusthof 130,50 seconde
2. Antonie ter Harmsel 130,85
3. Rens Egberink 131,71
4. Herman ter Harmsel 132,75

Bij de eenspanen paarden ging de zege naar Annemie Wiefferink, bij de tweespannen pony's was de winst voor Bart Zantinge.

Tekst en foto’s © www.hippischtwente.nl