Voor de vijfde keer naar het WK

Mark Weusthof  (Rossum) heeft als verwacht de individuele startplaats toegewezen gekregen voor het WK vierspannen, dat van 15 tot en met 19 augustus wordt gehouden in het nabij Rheine gelegen Riesenbeck. Het wordt voor de menner van het Twents Vierspan de vijfde keer dat hij deelneemt aan de mondiale titelstrijd. IJsbrand Chardon (Den Hoorn), Koos de Ronde (Zwartewaal) en Theo Timmerman (Putten) vormen tevens het team voor de landenwedstrijd.

Voor Mark Weusthof is Riesenbeck bijna een thuiswedstrijd op 60 kilometer van zijn woonplaats. Mark deed al ervaring op tijdens vier WK's en won na zijn debuut in Wolfsburg in 2000 in 2002 (Jerez de la Frontera) en 2008 (Beesd) goud met de equipe en in 2004 (Kecskemet) zilver met het team. In augustus rijdt Weusthof dus voor een individuele klassering. Afgelopen weekend eindigde hij met zijn vierspan op de derde plaats in Beekbergen na zeges in zowel de marathon als de vaardigheid.

Europees kampioen IJsbrand Chardon zal er volgende maand alles aan doen om zijn wereldtitel van vier jaar geleden in Beesd te heroveren. Chardon was al vier keer wereldkampioen. Riesenbeck wordt zijn vijftiende deelname aan het WK.

Theo Timmerman rijdt zijn vijfde wereldkampioenschap. In zijn prijzenkast zitten al een bronzen (2006) en een gouden (2010) teammedaille. Individueel was de zesde plaats twee jaar geleden in Kentucky zijn beste prestatie.

Koos de Ronde is bezig aan een sterk seizoen en is een ervaren WK-ganger. Sinds 2004 maakt hij succesvol deel uit van het team en won twee keer goud, een keer zilver en brons. Individueel bereikte Koos twee keer een vijfde plaats individueel.

Het wereldkampioenschap vierspannen is dit jaar van 15 tot en met 19 augustus in het Duitse Riesenbeck, niet ver over de grens bij De Lutte. Nederland is titelverdediger en komt met hetzelfde team aan de start als twee jaar geleden in Kentucky en tijdens het EK vorig jaar in Breda, dat ook winnend werd afgesloten. Na de zesde overwinning op rij in de landenwedstrijd in Aken, twee weken geleden, gaat Nederland daarom als de grote favoriet van start. Bronnen: KNHS en Hippisch Twente)