Visitekaartje afgegeven voor het EK
Foto van marathon © Larissa Reints

 Mark Weusthof liet afgelopen weekend in Valkenswaard tijdens de laatste observatiewedstrijd voor het EK vierspannen in Boedapest een uitstekende indruk achter.

Op de slotdag schoof hij met een nette vaardigheidsproef nog een plaatsje op in het klassement en eindigde hij als zevende in een zeer sterk bezet veld. Weusthof noteerde slechts twee strafpunten wegens het overschrijden van de tijd. Dat was het gevolg van een extra volte, die hij moest draaien in poortje acht. Verder liep zijn vierspan prima door de kegeltjesproef. 

“Een mooie opsteker”, vatte Mark Weusthof zijn optreden tijdens de drie onderdelen samen. “Normaal richt ik me in een internationaal kampioenschap op een plaats bij de eerste tien en ik denk dat het ook nu weer haalbaar is. In de dressuur moet ik zo goed mogelijk mijn best doen om de schade te beperken en in de marathon en de vaardigheid moet ik proberen te winnen. De marathon liep hier op rolletjes en in de vaardigheid zit er nog wel meer in dan er dit weekend uitkwam.”

Ouderwets sterke marathon
Mark Weusthof reed zaterdag een ouderwets sterke marathon tijdens de internationale menwedstrijden op de terreinen van Boyd Exell in Valkenswaard. De koetsier uit Rossum hoefde in de terreinrit alleen Koos de Ronde voor zich te dulden.

Het begin was nog aarzelend, want in het veld van 27 deelnemers noteerde Weusthof in de eerste hindernis mede door een ophouding de achttiende tijd. Hij herstelde zich echter razendsnel en kwam achtereenvolgens twee keer als vijfde, als tweede, tiende (de watercombinatie), derde, vierde en nogmaals derde uit de resterende zeven hindernissen. 

Weusthof na afloop: “Het was een pittige marathon en iedereen had wel ergens moeite. Dit is een mooi resultaat, dat vertrouwen geeft en dat we misschien ook wel even nodig hadden. In de vorige wedstrijd in Saumur hadden we in het span wat aangepast waarover we wel een goed gevoel hadden, maar dat qua resultaat gewoon slecht uitpakte. Ik had echter wel het idee dat er meer in zat. We hebben er geen balletje af gereden, dit is wel even lekker.” 

Steevast ongrijpbaar
In Valkenwaard bleek zijn vertrouwen in de gewijzigde formatie terecht. Alleen Koos de Ronde bleef hem iets voor, maar die is de laatste tijd in de marathon steevast ongrijpbaar voor de concurrentie. “Koos wint ze niet voor niets allemaal, die mag je best voor je hebben”, aldus een tevreden Weusthof, die na een ook al keurige elfde positie in de dressuur al oprukte naar de achtste positie in het klassement na twee onderdelen. 

Weusthof verwacht dat het parcours van de marathon in de Hongaarse hoofdstad bij het EK hem wel zal liggen. “Het is een open terrein en het is er warm. Hongaren houden van crossen en dat past me met dit span wel. Ze bouwen ook altijd een dijk van een vaardigheid en ook daar heb ik geen hekel aan.”

De zege in Valkenswaard was voor gastheer Boyd Exell, die dankzij zijn traditioneel sterke dressuur drie Nederlanders voor bleef. IJsbrand en Bram Chardon en Koos de Ronde waren samen wel superieur in de landenwedstrijd.

Eindstand vierspannen
1) Boyd Exell (Aus) 154,11 strafpunt
2) IJsbrand Chardon 163,71
3) Bram Chardon 167,62
4) Koos de Ronde 173,15
7) Mark Weusthof 175,87 

Uitslag landenwedstrijd
1) Nederland 325,05
2) Duitsland 355,57
3) België 361,10