Uitstekend zevende bij EK Boedapest
Foto Mark in de marathon bij het EK © Krisztina Hirvath/Hoefnet

Mark Weusthof heeft het EK vierspannen in Boedapest afgesloten op een uitstekende zevende plaats. De koetsier uit Rossum eindigde in de afsluitende vaardigheid als zesde na een foutloze rit, die alleen 3,05 strafpunt opleverde wegens het overschrijden van de toegestane tijd.

Weusthof was bij het kegeltjes rijden de tweede Nederlander achter Bram Chardon, die zijn Europese titel prolongeerde. Diens vader IJsbrand won het zilver en verwees de Duitser Michael Brauchle met minimaal verschil naar het brons. In het eindklassement bleef Mark Weusthof teamlid Koos de Ronde voor, die genoegen moest nemen met de tiende plek.

Mark Weusthof kon terecht tevreden zijn met het eindresultaat. “Het ging heel goed, we hebben een mooie wedstrijd gereden. Natuurlijk had ik graag zoals ik vooral zei een onderdeel gewonnen, maar dat zat er eerlijk gezegd gewoon niet in. Misschien had ik in de marathon of vaardigheid in de top drie kunnen zitten, maar een eerste plaats was niet haalbaar geweest. Met deze uitslag is echter niks mis.”

Eerste missie slaagt
De eerste missie van Mark Weusthof tijdens het EK vierspannen in Boedapest slaagde vrijdag. De Rossummer wilde in het eerste onderdeel van de titelstrijd tot de beste helft van het klassement behoren en dat lukte overtuigend.

Met zijn score van 56,77 minuspunt eindigde Weusthof in de dressuur als vijftiende, waardoor hij zoals gewenst zaterdag in de marathon pas om 13.30 uur van start hoefde te gaan en de mogelijkheid had enkele rijders voor hem te observeren bij de hindernissen.

Toch was Mark Weusthof niet helemaal tevreden na de dressuurproef. “Het ging eigenlijk als gewoon, maar er had nog wel iets meer ingezeten. Een waardering van 51 of 52 punten had ook gekund.”

Twentse supporters
Zaterdag steeg Mark Weusthof via een zesde plaats in de marathon naar de negende positie. Weusthof, ouderwets aangemoedigd door een behoorlijk legertje Twentse supporters, reed een prima marathon. Ook zelf was hij uitermate tevreden. “De paarden deden het fantastisch. Het was zwaar, maar ze gingen super door de hindernissen. Mooi dat er onderweg weer eens zoveel fans langs de kant stonden.”

De 43 deelnemers kregen zaterdag een zware marathon voorgeschoteld in het Kincsem-park in het centrum van Boedapest. De marathonhindernissen, opgesteld op het middenterrein van de renbaan, waren niet al te technisch gebouwd en waren vooral ontworpen om de kracht en snelheid van de aanspanningen op de proef te stellen.

Het Nederlandse team, bestaande uit vader en zoon Chardon en Koos de Ronde, won alsnog goud. Oranje stond voor de afsluitende vaardigheid nog op de tweede plaats, maar super ritten van Bram en IJsbrand Chardon in het lastige parcours brachten het goud opnieuw naar Nederland.