Tweede in NK, vijfde overall in Beekbergen

Mark Weusthof schoof op de laatste dag van het Paardenspektakel in Beekbergen nog een plekje op. Hij werd uiteindelijk vijfde en het had zelfs een vierde stek kunnen worden als hij niet bij poortje 18 een foutje had gemaakt.

Daardoor kon de Zweed Alex Olin hem net voor blijven. Met één balletje passeerde hij wel de Belg Glenn Geerts in het algemeen klassement. Weusthof sloot ook de vaardigheid, waarin alleen Peter de Ronde geen fouten maakte, als vijfde af. In het NK werd hij voor de zesde maal in zijn loopbaan tweede, achter een superieure Koos de Ronde, die overall de Amerikaan Chester Weber en de Duitser Christoph Sandmann moest laten voorgaan.

“De fout op het eind had niet gehoeven”, stelde Mark Weusthof vast. “Jammer, want anders had ik die Zweed nog ingehaald en op die vierde plaats had ik na zaterdag wel mijn zinnen gezet. Eigenlijk heb ik op alle onderdelen wat laten liggen, maar alles bij elkaar was ik nooit derde geworden. Ook als ik in de marathon niet op de laatste hindernis achter een paal was blijven steken, had dat niet meer dan één plek gescheeld.”

Koos de Ronde was tevreden over zijn vierde kampioenschap en titelprolongatie: “Ik wilde deze wedstrijd ook als voorbereiding op het WK in Tryon gebruiken. In de dressuur kunnen er nog wel wat dingetjes beter, maar 44 punten is een goede score. De marathon loopt het hele jaar al goed, maar met mijn vaardigheid in Aken was ik niet blij. Maar die liep vandaag eigenlijk wel heel goed. Dat ene balletje was niet nodig geweest, maar ik heb zelf een heel goed gevoel aan deze wedstrijd overgehouden.”

Koos en Peter de Ronde stonden al twee keer eerder met elkaar op het NK-podium.  In 2003 (Tilburg) en 2015 (Beekbergen) was het zilver voor Koos en het brons voor Peter, nu stond Koos een trede hoger en Mark Weusthof in het klassement tussen beide broers in.

Mark Weusthof won precies tien jaar terug zijn laatste eremetaal op een NK. “Het werd dus wel weer een keer tijd.”

UITSLAGEN BEEKBERGEN

Vanaf links op de foto Mark Weusthof, Koos en Peter de Ronde. Foto © Wilco van Driessen