Stap dichter bij WK Riesenbeck
Mark Weusthof gaat door de watertunnel van hindernis 2. Foto ©Willem Pfeiffer

Mark Weusthof sloeg zaterdag een belangrijke slag in de tweestrijd met Herman ter Harmsel om de vermoedelijk vierde plaats bij het wereldkampioenschap voor vierspanrijders in het Duitse Riesenbeck. Op een parcours dat niet voor een mondiale titelstrijd had misstaan, reed de Rossumer naar een fraaie tweede plek achter landgenoot Koos de Ronde. Ter Harmsel raakte op de hindernissen vijf en zes in de problemen en duikelde naar de achttiende positie in het klassement, waarin Weusthof nu zevende staat.

Koos de Ronde en Mark Weusthof waren de absolute uitblinkers in de marathon in Lähden. Vooral De Ronde was op geen fout te betrappen en maakte er een imponerende race van. Ook al omdat de lange Twentenaar een balletje minder zag vallen dan De Ronde, was het verschil in punten uiteindelijk minimaal. 

Herman ter Harmsel zag ook alle andere vijf Nederlanders voor zich eindigen in de uithoudingsproef, die van meet af aan alles van de ruiters en paarden vergde. Tijdens de lange lussen van de staptrajecten trokken de koetsen diepe sporen door het zand. Theo Timmerman begon met een vastloper in de eerste hindernis, maar herstelde zich prima en werd nog zevende op het tweede onderdeel. IJsbrand Chardon reed een fletse wedstrijd en zal tot de conclusie zijn gekomen, dat hij voor het WK zal moeten terugvallen op zijn vertrouwde span dat hij dit keer rust gaf. Chardon moest zelfs zijn meerdere erkennen in Peter de Ronde, die een topdag beleefde en de marathon als achtste afsloot. Hans Heus werd dertiende, Edwin Spek 23ste.

In het tussenklassement staat De Ronde vijf punten achter op dressuurwinnaar Chester Weber. Achter thuisrijder Christoph Sandmann neemt Theo Timmerman de vierde plaats in en staat IJsbrand Chardon vijfde. De overige Nederlanders bezetten de plekken 11 (Peter de Ronde), 12 (Hans Heus) en 25 (Spek).

Uitslag marathon en tussenstand

Tekst: ©Hippisch Twente