Perfecte reactie na deceptie in marathon
Mark Weusthof tijdens de vaardigheid. Foto © Krisztina Horvath/Hoefnet

Met een schitterende zege in de vaardigheidsproef revancheerde Mark Weusthof zich zondag bij het EK op perfecte wijze voor zijn mislukte marathon op zaterdag.

De menner uit Rossum klopte op de slotdag in Donaueschingen vijf tegenstanders, die net als hij in de eerste omloop foutloos waren gebleven. Het lukte alleen Weusthof dat kunststukje in de winning round te herhalen. Het leverde hem uiteindelijk een 22ste plaats in het eindklassement op.

Mark Weusthof werd beloond voor zijn sterke mentaliteit en wilskracht en voor de eerste keer werd tijdens het EK het Wilhelmus gespeeld. "Een mooie afsluiting zo toch?", stelde Weusthof breed lachend een retorische vraag. "We moesten dit wel doen, er waren zoveel mensen van ons die kwamen kijken... De vaardigheid liep de laatste tijd steeds al goed, maar elke keer viel er een balletje. Nu was er geen vuiltje aan de lucht en bleven we netjes binnen de tijd. De barrage rijden is altijd even spannend, want dat kunnen ze allemaal. Omdat ik als eerste naar binnen moest, zat er niks anders op dan een snelle tijd neerzetten en ook dat lukte op een heel mooie manier."

Bram Chardon pakt titel
Het Wilhelmus klonk 's middags nogmaals. Nu voor Bram Chardon (rechts). Bij de opvolger van zijn vader IJsbrand als Europees kampioen viel al vroeg in het parcours een bal, maar Chardon hield zijn hoofd koel en behield een voordelige marge op de concurrentie en veroverde de titel, voor Benjamin Aillaud uit Frankrijk en de Belg Glenn Geerts, die alsnog Georg von Stein van het brons afhield.

Duitsland won het landenklassement en werd op het podium gesecondeerd door de Belgen en de Fransen. Nederland finishte niet met het team, omdat Koos de Ronde het laatste onderdeel liet schieten na het ook voor hem zo teleurstellend verloop van de marathon.