Op imponerende wijze richting WK

Mark Weusthof onderstreepte zondag zijn kandidatuur voor een startplaats tijdens het WK in Riesenbeck op indrukwekkende wijze. De menner uit Rossum won na de marathon op zaterdag ook de afsluitende vaardigheidsproef. Weusthof was de enige die foutloos en binnen de tijd bleef. Dat lukte op de slotdag van 'Beekbergen' ook in de andere categorieën - 91 deelnemers in totaal - verder niemand. De geweldige rit zorgde achterop de koets voor vreugdetranen bij Mark's vrouw Marieke en groom Linda Baveld.  

Weusthof bleef derde in het klassement. Het verschil met winnaar Georg von Stein en nummer twee Koos de Ronde was echter minimaal. Het moet al gek lopen wil Mark Weusthof zich niet mogen opmaken voor zijn vijfde WK. Herman ter Harmsel eindigde in de vaardigheid als negende met 7,67 strafpunten en bezette in de eindrangschikking als derde Nederlander de achtste plek.

In theorie is het denkbaar dat De Ruyter nog puzzelt of hij Weusthof alsnog moet opnemen in zijn team in Riesenbeck, nadat de lange Tukker eerder ook in het Duitse Lähden na een prima marathon een foutloze kegeltjesproef afwerkte. Maar daarmee houdt zelfs Mark Weusthof geen rekening. Het drietal zal zo goed als zeker worden gevormd door IJsbrand Chardon (Schipluiden), Theo Timmerman (Putten) en Koos de Ronde (Zwartewaal). Van dat trio kwam alleen De Ronde  in Beekbergen in actie.

“Die hebben het ook in Aken weer heel goed gedaan”, is Weusthof realist. “Ik heb ze niet één keer verslagen en ze hebben als team tot nu toe alles gewonnen. De enige keer dat de laatste jaren iemand anders in de ploeg zat, was in 2010 in Breda. Toen mocht ik meedoen omdat IJsbrand er niet bij was. Ook toen werden we trouwens wel eerste.”

Met zijn puike prestaties was Mark Weusthof al meer dan tevreden. Weusthof verspeelde zelf door enkele foutjes een voor zijn doen opmerkelijk hoge klassering in de dressuur en de zege in het eindklassement, maar reed op de beide volgende onderdelen uiterst geconcentreerd en onberispelijk zijn doel tegemoet. “Ik heb gedaan wat ik moest doen. En inderdaad, ook ik ga ervan uit dat mijn resultaten van Lähden en Beekbergen de bondscoach voldoende hebben overtuigd. Ik werk vanaf nu met een heel goed gevoel toe naar het WK in Riesenbeck.” (Bron www.hippischtwente.nl)

Eindstand Beekbergen
1) Georg von Stein (Dui) 129,52
2) Koos de Ronde (Zwartewaal) 130,30
3) Mark Weusthof (Rossum) 130,54
4) Chester Weber (USA) 135,17
5) Tomas Eriksson (Zwe) 143,24
8) Herman ter Harmsel (Rijssen) 152,08