NK kansloze missie na omslaan koets

Mark Weusthof had na zijn zo pechvol verlopen WK in Riesenbeck zijn zinnen gezet op een puik optreden tijdens de strijd om het nationaal kampioenschap in Breda. Maar voor de menner uit Rossum was hindernis drie in de marathon in feite al het eindpunt van zijn aspiraties. Op weg naar een zeer snelle tijd kiepte daar de koets om bij het uitgaan van de hindernis en kon Weusthof zijn illusies opgeven.

Hij staat na twee onderdelen op de kansloze plek in de algemene rangschikking. Die wordt aangevoerd door IJsbrand Chardon, die in de marathon alleen Koos de Ronde voor hoefde te laten gaan. Het ziet er naar uit dat de viervoudig wereldkampioen uit Schipluiden zondag zijn 24ste nationale titel gaat veroveren. Theo Timmerman staat in Breda nu op ruim vijf punten tweede en wordt gevolgd door Christoph Sandmann en Koos de Ronde, de nummer drie van de nationale titelstrijd.
 
Mark Weusthof wist vooraf dat hij risico's moest nemen, maar daarin zat een scenario met een omgevallen koets niet opgesloten. "Je rijdt scherp en je gaat hard en dan weet je dat ook zoiets kan gebeuren. Het is me ooit ook al eens overkomen in Oldenzaal en in Lähden. Maar dit was echt jammer en ook niet nodig. Je kunt het hebben dat iets te moeilijk is maar we gingen al richting einde van de hindernis en toen ging het nog mis op een hobbel op die heuvel. Ik had hier dolgraag revanche willen nemen op mijn mislukte WK en ik was ook aardig op weg. Na het omvallen van de koets heb ik op de hindernissen vier en vijf nog even flink doorgetrokken. Daar was ik de snelste. Daarna heb ik het rustig aangedaan. Het heeft ook geen zin alles van de paarden te vragen als je toch al kansloos bent. En het was echt een zware wedstrijd, moeilijker dan in Lähden. En die was al erg pittig." Mark Weusthof sluit het seizoen over twee weken af in Donaueschingen in de wetenschap dat deelname aan de Wereldbeker indoor er niet meer in zit.
 
Tussenstand NK na dressuur en marathon
 1) IJsbrand Chardon 140,12 punt
 2) Theo Timmerman 145,37
 3) Christoph Sandmann 149,62
 4) Koos de Ronde 151,77
 13) Herman ter Harmsel 178,08
 17) Mark Weusthof 232,02