Mooie marathonzege in Vecses

Mark Weusthof heeft zaterdag de pittige marathon van de internationale menwedstrijd in het Hongaarse Vecsés op zijn naam geschreven. Weusthof liet alle balletjes in de hindernissen liggen en hield zijn Duitse concurrenten Georg von Stein en Ludwig Weinmayr achter zich. “Ik heb normaal gereden,” vertelt de lange Twent. “Er lagen heel veel balletjes op de hindernissen en ik besloot safe te rijden. Ik heb goed opgepast en ze bleven allemaal liggen. Daarmee pakte ik de winst.”

De harde ondergrond in Vecsés zorgde voor de nodige ongelukken bij een aantal deelnemers: “Je gaat toch anders rijden omdat je weet wat er kan gebeuren. Maar onze rijtuigen zijn natuurlijk een stuk zwaarder dan die van de enkelspannen, dus wij hebben meer grip,” aldus Weusthof, die na zijn mooie marathonwinst steeg naar de vijfde plaats in het klassement, nadat hij eerder in de dressuur elfde was geworden met 58,87 punt. IJsbrand Chardon werd achtste in de marathon en stond net voor Weusthof in het tussenklassement, waarin Georg von Stein de leiding nam.

Het individuele klassement werd gewonnen door gastheer József Dobrovitz, voor Zoltán Lázár. IJsbrand Chardon eindigde als derde, mede dankzij een foutloos gereden vaardigheidsproef. Mark Weusthof droeg met zijn marathonzege flink bij aan het teamzilver, maar zakte in het individuele klassement naar de zevende plaats nadat hij te veel fouten (12,72) liet noteren in de vaardigheid. Hans Heus hield het aantal strafpunten in dit laatste onderdeel beperkt te houden en droeg zo zijn steentje bij aan het teamresultaat. Heus eindigde in het eindklassement op de achttiende plaats.

Het Nederlandse vierspanteam, bestaande uit Chardon, Heus en Weusthof, won zilver in de landenwedstrijd van Vecsés. Gastland Hongarije ging met goud naar huis, het brons werd opgeëist door de Zweden. Het Duitse vierspanteam duikelde van de tweede naar de vierde plaats, nadat kopman Georg von Stein en tweede man Ludwig Weinmayr in de vaardigheid te veel balletjes van de kegels tikten. Tekst en foto van www.hoefnet.nl

Foto Mark Weusthof van Krisztina Horváth