Mislukte vaardigheid kost topklassering

Mark Weusthof had dit weekend na de dressuur en marathon een prima vooruitzicht op de eindzege in het Duitse Lähden. Maar na een keurige achtste plaats in de dressuur en een magnifieke Zege in de marathon mislukte zijn vaardigheidsproef op de slotdag volkomen. Weusthof duikelde van de tweede naar de vijfde plek. 

Parcoursbouwer Jeroen Houterman had voor de deelnemers een mooie marathon uitgezet, die door de diversiteit van de hindernissen, de zware bodem in de trajecten en de wisselende weersomstandigheden als behoorlijk zwaar werd betiteld. De sterkste menners kwamen daardoor bovendrijven.

Nagenoeg thuiswedstrijd
In  wat voor hem nagenoeg een thuiswedstrijd is en aangemoedigd door een grote schare fans stuurde Mark Weusthof zijn vierspan vlot en nagenoeg foutloos door de acht hindernissen. Weusthof bleef József Dobrovitz en Michael Brauchle voor en schoof daardoor op naar de tweede plaats, net achter Dobrovitz. Een knappe prestatie werd neergezet door Anna, dochter van gastheer Christoph Sandmann, die ondanks de grote druk van het rijden voor thuispubliek en het mede-organiseren van de wedstrijd de vierde plaats behaalde. Theo Timmerman moest in de marathon iets inleveren en zakte naar de vierde plaats. Hans Heus handhaafde zich op de elfde stek.

Mark Weusthof kon zijn hoge positie echter niet consolideren. De Rossummer zag het grote merendeel van zijn tegenstanders voor zich eindigen in de vaardigheid en finishte tenslotte teleurstellend als vijfde. De Hongaar Joszef Dobrovitz kon zich een balletje in de slotproef permitteren om toch de eindoverwinning te kunnen opeisen. Achter Michael Brauchle bezette Theo Timmerman de derde plek in het eindklassement.

Hele leven niet gebeurd
“De dressuur ging goed en de marathon liep fantastisch”, keek Weusthof terug. “Na zaterdag had ik eigenlijk zelfs op kop moeten staan. Maar in de vaardigheid stuurde ik niet goed en eerlijk gezegd weet ik nog steeds niet waardoor het misging. Ik weet wel dat zoiets mijn hele leven nog niet is gebeurd. Het was gewoon klote, maar de laatste dag moeten we maar gauw vergeten. Meedoen in Aken was toch al niet meer gelukt. We laten ons in elk geval veel beter zien dan vorig jaar, maar het moet nog wel constanter worden. Ik moet dit jaar nog even een paar goede wedstrijden rijden, zodat we volgend jaar weer echt meedoen. En dat gaat lukken.”

Einduitslag paarden
1. Joszef Dobrovitz (Hon) 192,28
2. Michael Brauchle (Dui) 198,51
3. Theo Timmerman 198,72
5. Mark Weusthof 208,75

Foto © Amy Mundell