Mark Weusthof na NK: nog veel te doen

Mark Weusthof is er afgelopen weekend tijdens internationale wedstrijden in het Limburgse Horst niet in geslaagd een hoofdrol op te eisen. De vierspanmenner uit Rossum eindigde als veertiende in het totaalklassement en als vijfde in de strijd om het nationaal kampioenschap. In de afsluitende kegeltjesproef zakte hij een plek, nadat hij zich via een tiende plaats in de marathon had opgewerkt van de 21ste naar de dertiende positie.

De medailles bij het NK vierspannen werden verdeeld door Koos de Ronde (goud), Bram Chardon (zilver) en diens vader IJsbrand (brons). De 28-voudig titelhouder van Nederland werd op de laatste dag gepasseerd door zijn zoon, die zaterdag al de marathon al had gewonnen en ook in de vaardigheid de beste Nederlander was. Het drietal was echter niet opgewassen tegen de superieure Boyd Exell, die in het afsluitende onderdeel ruim voldoende had aan zijn vierde plek. Opmerkelijk was wel dat Theo Timmerman, de laatste jaren vaste keus in Oranje, een flink gat moest toestaan ten opzichte van coming-man Bram Chardon en als twaalfde in het eindklassement Mark Weusthof maar amper de baas bleef. 

Nog wat te doen
Mark Weusthof, die zijn vizier vooral richt op het WK van 2020 dat vrijwel zeker in Horst wordt gehouden, toonde zich realistisch. “We moeten het ermee doen. Het was niet slecht hoor, maar ook niet echt top. In de marathon stond ik twintig seconden stil in de eerste hindernis, de dressuur was met 62,4 strafpunt iets te matig en de vaardigheid hield ook niet bepaald over. Dus ik heb op drie onderdelen nog wel wat te doen. Voor de marathon en de vaardigheid had ik eerlijk gezegd ook wel een beetje verwacht dat ik het wat zwaar zou krijgen. In de vaardigheid, waar het parcours moeilijk was en niemand foutloos was, viel een balletje op een poort waar dat niet had gehoeven.”

Weusthof keek wel vol bewondering naar de concurrentie, waarbij natuurlijk Bram Chardon in het oog viel. “Die reed heel goed en is natuurlijk iemand waar we de komende jaren echt rekening mee moeten houden. Maar ook buitenlanders, onder wie veel jonge menners, hebben soms geweldig mooie spannen. Daar zal ik toch tegen op moeten boksen. Tegelijk weet ik dat ik ook weer niet zo gek ver van die top af zit. Drie van mijn vier paarden, Jack, Charly en Follow, hebben het enorm goed gedaan. Eigenlijk bleef alleen Allure dit weekend op alle drie onderdelen bij die drie achter. Hij was niet slecht hoor, maar als ik hem kan vervangen zit ik meteen op alle drie onderdelen een flinke stap hoger.” (Tekst © Hippisch Twente)

Eindstand Horst
1.   Boyd Exell (Aus) 136,90
2.   (en eerste NK) Koos de Ronde 148,22
3.   (en tweede NK) Bram Chardon 152,45
4.   (en derde NK) IJsbrand Chardon 153,71
12. (en vierde NK) Theo Timmerman 177,17

Foto © Krisztina Horvath/Hoefnet