Hoop op WK in oktober

Mark is opgelucht dat het WK vierspannen mogelijk nog dit jaar wordt gehouden. Hij stemt er zijn trainingen op af.

Het mondiale titelgevecht vindt mogelijk doorgang van 5 tot en met 11 oktober, met een kleine kans dat het kampioenschap met vele duizenden toeschouwers verreden kan worden. “Op dit moment ben ik blij dat het WK waarschijnlijk doorgaat, omdat veel partijen daar belang bij hebben. Met de huidige regelgevingen zou ik niet weten hoe het allemaal gaat. Op de terreinen van Boyd Exell in Valkenswaard willen ze het WK in elk geval dit jaar organiseren. Het is allemaal koffiedik kijken.”

Niet zo scherp
“Tijdens de corona crisis heb ik de training wat afgevlakt”, constateert Mark. “Het was allemaal niet zo scherp als anders. Maar je moet de wedstrijdelementen wel blijven oefenen, anders blijf je er niet bij. Ik denk daarom dat we met de trainingen een echte marathon moeten nabootsen. Dat moet je dan doen door een aantal hindernissen te bouwen en tijd op te nemen, waarbij je probeert steeds sneller te zijn. Doe je dat niet, dan mis je straks de boot.” Gewoonlijk trainen en rijden de wedstrijdpaarden in de zomer en de winter. “Nu hebben ze meer energie, omdat ze minder wedstrijden gereden hebben.”

Het seizoen verloopt echter verre van normaal. “Natuurlijk mis je de wedstrijden en lesgeven kan ook niet, behalve privé. Gelukkig heb ik nog mijn werk, dat niet veranderd is. Als bouwtechnisch tekenaar draai ik gewoon nog de 28 uur per week, net als anders. Ik ben niet van de paardensport afhankelijk.”