Goede marathon, vaardigheid verknald

Wil Mark Weusthof erin slagen zich in de selectie voor het WK in Caen te rijden, dan zal hij dat moeten doen door te excelleren in de marathon. Op de twee overige onderdelen zijn anderen duidelijk beter dan de Rossummer. In dat kader kan Weusthof tevreden terugkijken op de seizoenouverture in het Limburgse Horst. Want hij was er de beste Nederlander op zijn sterkste onderdeel. De vijfde plek in de marathon kon echter niet verdoezelen dat het totaalresultaat met een negentiende positie behoorlijk tegenviel.

Mark Weusthof reed naar eigen idee een betere dressuurproef dan onlangs tijdens een sessie in Ermelo, waar zijn paarden zich konden kwalificeren voor eventuele deelname aan de Wereldruiterspelen. “Toen scoorde ik 57 punten, nu werd ik vijf punten slechter beoordeeld (62,24). De juryleden vielen er een beetje over dat mijn paarden wat te diep liepen. Maar iedereen was het erover eens dat we stukken beter reden dan in Ermelo”, stelde Weusthof.

Over zijn optreden in de vaardigheid op zaterdag kon geen misverstand bestaan. “Die heb ik totaal verknald”, erkende de lange menner. “En dat is bij ons niet nodig. De paarden waren te druk en snel afgeleid doordat er op de terreinen ernaast ook van alles gebeurde en andere categorieën er de marathon reden. Op een geveven moment probeerde ik het tempo te verhogen omdat ik buiten de tijd dreigde binnen te komen, maar dat pakte absoluut niet goed uit. De spanning in het span werd alleen maar groter. Een offday, zo kun je dat wel zeggen.”

Het slotakkoord mocht er echter zijn. “De marathon ging heel goed. Strak en safe. Terwijl ik niet het achterste van mijn tong heb laten zien. Ik had me immers al buiten de wedstrijd gereden en daarom kan ik het voluit gaan beter bewaren tot een wedstrijd waarin het er voor mij weer echt om gaat.”

In Windsor bijvoorbeeld, waar Mark Weusthof van 13 tot en met 18 mei opnieuw een ‘observatiewedstrijd’ wacht, waarin hij bondscoach Harry de Ruyter van zijn kwaliteiten mag overtuigen.

In Horst pakte wereldkampioen Boyd Exell de eerste plaats, voor Theo Timmerman en de Belg Glenn Geerts. Bram Chardon werd knap vierde, Koos de Ronde zesde. IJsbrand Chardon staakte de strijd.(Tekst van www.hippischtwente.nl)