Goede dressuur, mindere vaardigheid

Mark Weusthof staat na de eerste dag van de menwedstrijden in Horst op de zesde plaats. Na een bevredigend optreden in de dressuur (vijfde) vielen zaterdag tijdens de vaardigheidsproef drie ballen. Daardoor verloor de Rossummer het uitzicht op een topklassering in Horst, waar traditioneel de opening van het menseizoen plaatsheeft. Weusthof: "Die vaardigheid was niet geweldig. Over de dressuur ben ik aardig tevreden, dat biedt wel perspectief."

Mark Weusthof had zaterdag met Sam en Henzo twee paarden in het span, die hem de komende tijd moeten helpen weer bij de beste drie menners van het land te behoren. Sam deed al ervaring op in Biddinghuizen en Deurne. Henzo probeerde hij onlangs uit in de oefenmarathon van Wierden. "Horst was zijn eerste echte wedstrijd. Ik heb 'm in de dressuur voorop en in de vaardigheid achterin laten lopen. In de marathon zet ik hem ook achterin. Sam en Henzo doen het allebei niet verkeerd, het gaat vruchten afwerpen."
Dat is mede de verdienste van Marloes Bont, die zijn paarden sinds oktober twee keer per week onder het zadel rijdt. "Dat helpt, zeker bij Sam zie je mooie vorderingen. We gaan daar dus mooi nog even mee door."

In Horst geven Theo Timmerman en Koos de Ronde elkaar geen duimbreed toe. Herman ter Harmsel staat op korte afstand derde. Opmerkelijk was de zeer matige dressuurproef van IJsbrand Chardon. Hij experimenteerde met alleen marathonpaarden voor zijn koets en werd daarvoor afgestraft. Na een foutloze vaardigheid is hij zevende en heeft hij Mark Weusthof in het vizier.
Bij de tweespannen maakte Tom Engbers een sterke indruk. Hij heeft na de eerste dag een kleine achterstand op Gerard Leyten. Nationaal kampioen Raymond Letteboer is vijfde. De wedstrijd in Horst woredt zondag afgesloten met de marathon. (Bron www.hippischtwente.nl)

Stand vierspannen: 1. Theo Timmerman 43,31 punten; 2. Koos de Ronde 43,73; 3. Herman ter Harmsel 47,50; 6. Mark Weusthof 62,55; 7. IJsbrand Chardon 65,49.

Tweespannen: 1. Gerard Leyten 44,59; 2. Tom Engbers 49,07; 3, Saskia van Hesch 49,93; 5. Raymond Letteboer 54,20.