Geen succes met Napoli na missen poort

Mark Weusthof heeft donderdag weinig succes gekend met het nieuwe Lipizzanerpaard Napoli van IJsbrand Chardon. De Rossumer had Napoli tijdens de menavond van Zwolle International voorop ingespannen, maar in de eerste omloop miste de Tukker een poort waardoor hij een niet meer in te halen achterstand opliep. Hij werd zesde. "Napoli was niet zo snel als we hadden gehoopt en verwacht", aldus de lange koetsier, die nu ook in wedstrijdkleding van zijn nieuwe hoofdsponsor Kuipers Logistics rondrijdt en zijn paarden het voorvoegsel met die naam heeft gegeven.

Weusthof vervolgde: "Het is natuurlijk ook niet zo gemakkelijk met een paard dat je nog niet kent, je moet altijd even wennen. Maar eerlijk gezegd had ik er wel iets meer van verwacht. Jammer, want het was een mooie avond met veel volk. Het is niet anders, op naar de volgende wedstrijd."

Herman ter Harmsel deed het in Zwolle beter met een vierde plaats.
IJsbrand Chardon nam in Zwolle dubbel en dwars revanche na het debacle in de Wereldbekerwedstrijd in Mechelen eind december. Met twee foutloze en razendsnelle omlopen liet de viervoudige wereldkampioen de concurrentie ver achter zich. Theo Timmerman moest de Duitse gast Christoph Sandmann op een haar na voorlaten in de volgepakte IJsselhallen.

Met zijn marathonpaarden Edje en Olaf reed nationaal kampioen Raymond Letteboer in Zwolle twee fantastische ritten. Letteboer bleef in beide omlopen Tom Engbers voor. Ben Gosschalk eindigde op afstand op de derde plaats. De strijd tussen Letteboer en Tom Engbers werd in de laatste fase beslist. Beide menners tikten een balletje van de kegels, maar Letteboer had zijn paarden perfect in cadans lopen en zette zodoende een snellere tijd neer.

Voor het eerst was de menavond onderdeel van de 'Mooiste Tuigpaardavond van het Jaar' in de IJsselhallen in Zwolle. Hoewel het programma uitliep door de drukbezette springrubrieken was het publiek in grote getale aanwezig. Op klompen welteverstaan, want wie op klompen kwam kreeg vijftig procent korting op de toegangsprijs. (Bronnen Hoefnet/Hippisch Twente)

UITSLAG VIERSPANNEN
1 IJsbrand Chardon 217,84
2 Christoph Sandmann 245,74
3 Theo Timmerman 245,98
4 Herman ter Harmsel 254,66
5 Hans Heus 274,93
6 Mark Weusthof 279,24
7 Dennis Peters 288,88
8 René Schuiling 301,56

UITSLAG TWEESPANNEN
1 Raymond Letteboer 232,95
2 Tom Engbers 235,5
3 Ben Gosschalk 243,99
4 Antonie ter Harmsel 252,4
5 Henk Garrits 253,91
6 Alfons Engbers 268,4
7 Sanny Dijkhuis 285,89