Een stunt zit er niet meer in

Mark Weusthof kan een stunt in de strijd om het nationaal kampioenschap voor vierspanrijders na zaterdag uit zijn hoofd zetten. Na de marathon is zijn zesde tweede plek in zijn loopbaan, dit keer achter Koos de Ronde, het meest waarschijnlijk.


De menner uit Rossum verspeelde zijn kansen in de laatste hindernis van een verder aardig verlopen marathon, toen hij met zijn span achter een paal tussen A en B bleef steken (zie onderste foto). “Het rechter voorpaard kwam niet genoeg op”, gaf Weusthof als oorzaak op voor de ‘vastloper’ die hem vele seconden tijd kostte. Mark Weusthof behield wel zijn zesde plaats in de algemene rangschikking en zijn tweede in het NK. De marge met titelverdediger en WK-ganger Koos de Ronde werd echter ruim groter. En dat was ronduit balen.

Niet de bedoeling
De deceptie kwam onverwacht, omdat Weusthof naarmate de marathon vorderde alleen maar beter ging rijden. De start was voor zijn doen nog wat vlakjes. “Dat was niet de bedoeling”, liet de gedreven amateur weten. “Soms gaat dat zo. Ik was echt wel van plan meteen hard te gaan, maar soms kom je niet goed uit en dan lukt dat niet. De voorpaarden wilden eerst naar een andere positie. Dan kost het even tijd om dat het herstellen. Bij hindernis 2 ging het al veel beter, al had ik daar zelf wel iets dichter bij de paarden mogen blijven.”

Op het water van hindernis 4 (foto boven) liep het vlotjes, al had Weusthof zelf ook daar wel een verbeterpuntje gesignaleerd. “Zaza was niet echt van plan het water in te duiken.” Hindernis 5 werd zelfs door niemand sneller afgelegd dan door de Twentenaar.

Snelle kans op herstel
Al komende week krijgt Mark Weusthof, eerste reserve voor het WK vierspannen in het Amerikaanse Tryon, de kans zich te herstellen van de deceptie in Beekbergen. Dan komt hij alweer aan de start in het Duitse Donaueschingen. Twee pittige wedstrijden in anderhalve week, het lijkt wat veel van het goede. “Valt wel mee hoor. Het is een mooie wedstrijd daar en de laatste van het seizoen, daarna hebben de paarden alle tijd om uit te rusten. Bovendien was deze hier niet zo loeizwaar, dus normaal gesproken moet het wel kunnen. Ik wil daar het seizoen gewoon netjes afsluiten.”

STARTLIJSTEN EN UITSLAGEN