Dicht bij eerste nationale titel

Mark Weusthof was niet eerder zo dicht bij zijn eerste nationale titel bij de vierspannen als afgelopen weekeinde. Op een verrassende slotdag in Beekbergen kwam hij uiteindelijk minder dan 2,5 punt te kort voor het kampioenschap.

Met een derde plaats in de vaardigheid deed Weusthof het prima, maar het ene balletje dat van de kegels viel bleek er zondag aan het eind net eentje te veel. Dat kwam ook omdat Koos de Ronde in het afsluitende onderdeel niet zo zeker reed als hij gewend is. De titelverdediger liep meer dan tien strafpunten op.

Achteraf kon Mark Weusthof, vijfde in de internationale rangschikking, wel enkele momenten vinden waarop hij tegen De Ronde het beslissende verschil had kunnen maken. “Als ik vrijdag in de dressuur onder de vijftig punten had gescoord, wat er met dit span in zit, had ik in de marathon na Koos kunnen starten en het nog beter kunnen bekijken. En nu zeg ik: misschien had ik zaterdag in de laatste hindernis van de marathon niet zoveel risico’s moeten nemen.”

Doodzonde
Na een aarzelend begin was Weusthof in de marathon tweemaal de snelste in de volgende vijf hindernissen en even vaak realiseerde hij de tweede tijd. Om vervolgens in de laatste hindernis vast te lopen. “Er was in de eerste en laatste hindernis een beetje sprake van communicatiestoornis met de paarden. Wat Zara in de eerste van plan was weet ik niet, maar hij lette in elk geval even niet op. Met zijn ervaring mag hem dat eigenlijk niet meer overkomen. Verder liep het als een tierelier en had ik vrijwel overal de snelste tijd, al was het wel vaak nipt. In de laatste hindernis viel wat te halen en heb ik alle risico’s genomen omdat het fantastisch liep. Ik kwam er steeds beter in en had het eigenlijk verder niet moeilijk gehad. Achteraf doodzonde dat ik daar poortje D miste, maar ik had eerlijk gezegd ook niet verwacht dat Koos in de vaardigheid nog zoveel strafpunten zou oplopen en ik nog zo dichtbij zou komen. Want normaal is hij heel goed en zeker op dit onderdeel.”

De ene bal, die zondag in de rit van Mark Weusthof viel, was net te veel om alsnog voor een daverende verrassing te kunnen zorgen. “Tja, als die was blijven liggen…”, verzuchtte de Rossummer. “Potverdorie, wat enorm jammer, want het liep zo goed vandaag.”

Achter de Fransman Benjamin Aillaud, de Belg Dries Degrieck en de Amerikaan Chester Weber volgden de twee Nederlanders, tussen wie het verschil jaren niet zo klein was. Wel was de bezetting van het podium van het NK precies hetzelfde als vorig jaar, want ook nu werd Peter de Ronde derde.

De toppers in de nationale titelstrijd waren het er wel over eens dat het parcours van de vaardigheid wat hen beter had gekund. “Het was niet mooi”, dacht Mark Weusthof er hetzelfde over als Koos de Ronde, die zijn vijfde nationale titel mocht vieren. “Dat er maar één span foutloos bleef en binnen de tijd reed, zegt wel genoeg. Het was veel te veel draaien, wat ook veel meer tijd kost. Met meer lengte in het parcours en daardoor meer snelheid, maak je het ook veel vriendelijker voor de paarden.”

EINDSTAND CAI BEEKBERGEN
1.  Benjamin Aillaud (Fra) 129,70 punt
2.  Dries de Grieck (Bel) 131,54
3.  Chester Weber (USA) 131,58
4.  Koos de Ronde 134,88 (nationaal kampioen)
5.  Mark Weusthof 137,36 (tweede NK)
10.Peter de Ronde 146,78 (derde NK)

Tekst en foto's © www.hippischtwente.nl