Belangrijkste uitdager van Koos de Ronde

Mark Weusthof begint vrijdag om 11.55 uur als een van de favorieten voor de nationale titel bij de vierspannen tijdens de internationale menwedstrijden in Beekbergen. Door de absentie van WK-gangersBram en IJsbrand Chardon en van Theo Timmerman is de Rossummer op papier de belangrijkste uitdager van Koos de Ronde.

Weusthof hoopt drie dagen lang in Beekbergen constant op hoog niveau te presteren, iets wat hem tot nu dit seizoen niet is gelukt, al verloopt deze jaargang voor hem een stuk succesvoller dan een tijdland het geval is geweest. Vooral in Lähden, waar hij op ouderwetse wijze de marathon was, maakte de lange Tukker veel indruk. Daar sloot hij echter af met een mislukte vaardigheid, waardoor hij een topklassering alsnog misliep.

In Riesenbeck realiseerde hij de beste dressuurproef van het seizoen. Zijn marathon was echter wat vlakker dan in Lähden. Dit keer sloot hij de kegeltjesproef na barrage als winnaar af. “In Beekbergen ga ik dus proberen de sterkste optredens in één wedstrijd samen te voegen: de dressuur van Riesenbeck, de marathon van Lähden en de vaardigheid van Kronenberg of Riesenbeck.”

“De paarden doen het goed”, vervolgt Mark Weusthof, die in het verleden al vijf keer zilver won bij het NK, maar nooit de beste was. Zijn uitgangspositie schept bijna de verplichting minimaal een medaille ta halen. Het zorgt niet voor extra druk. “Verplichtingen heb je altijd, dat maakt me niet uit.”

Kandidaat voor functie binnen FEI
Mark Weusthof is de enige Nederlandse kandidaat voor de functie van Athlete Representative (rijdersvertegenwoordiger) in het Driving Committee van de internationale paardensportfederatie FEI. De Athlete Representative is vier jaar lang tegelijkertijd lid van de FEI Athletes Committee die gevormd wordt door vertegenwoordigers van alle disciplines binnen de FEI.

Weusthof legt uit: “Ik heb eerst ook andere rijders gepolst of ze kandidaat wilden zijn, maar die wilden niet. Zelf vind ik bijvoorbeeld Koos de Ronde of Bram Chardon daar heel geschikt voor. Maar niets doen is voor mij ook geen optie en ik vind dat er in elk geval een Nederlander in moet zitten. Alle menners die in 2016 en 2017 hebben deelgenomen aan een WK in een van de verschillende categorieën mogen tot 23 september stemmen. Daar zitten in elk geval veel Nederlanders bij, dus ik ga nog wel even proberen hun stem te krijgen..”

“Ik ben communicatief ingesteld en gewend mijn mening duidelijk te geven, waarbij ik naar het belang van alle menners kijk”, motiveert hij zijn kandidatuur. “Met veel plezier wil ik de stem van andere paardensporters zijn. Natuurlijk ben ik gericht op de ontwikkeling van de mensport én vind ik het welzijn van de paarden uiterst belangrijk.”

(Tekst: www.hippischtwente.nl)

Foto © Krzistina Horvath / www.hoefnet.nl