Vijfde plaats marathon maakt niet blij
Foto Willem Pfeiffer/Hippisch Twente

Hij was heel dicht bij de derde plaats in de marathon, maar echt blij kon Mark Weusthof er zaterdag bij de menwedstrijden in Riesenbeck niet van worden. De volkomen verknalde dressuur van een dag eerder dreunde nog na en bovendien waren zijn paarden ook in de uithoudingsproef niet zo voorwaarts als hij het wel graag had gezien. “Het enige dat vandaag nog telde was voor de dagprijs gaan en uit de kosten komen. Voor de rest was hier niets meer te halen.”

“Op zich liep de marathon wel goed, al was het niet helemaal wat we willen zijn. De voorpaarden hadden wel iets scherper mogen zijn. Bij het ingaan van de hindernissen ging het nog wel, maar bij het uitgaan pakten ze veel te weinig aan. Zo heeft het geen zin”, somberde Weusthof. “Dit achterspan brengt je altijd naar de finish, dat is echt top, gewoon werelds. Zulke achterpaarden vind je niet gauw.”Twee Duitsers gingen het complete veld ver vooraf. De jonge Michael Brauchle, vorige week in Aken al voor de tweede keer de snelste in de marathon, won het onderdeel ook in Riesenbeck.

Landgenoot Georg von Stein bleef minder dan een punt achter. Thomas Eriksson was met miniem verschil de beste van de rest, voor Rainer Duen en Weusthof. Voor Herman ter Harmsel zat er in de marathon niet meer in dan een dertiende plek, mede doordat hij op de watercombinatie even het spoor bijster was. Ter Harmsel staat na drie dressuurproeven en de marathon nu achtste in het klassement, Mark Weusthof is opgeschoven naar de veertiende plaats. Bondscoach Harry de Ruyter is twaalfde.

Bij de tweespannen deed Raymond Letteboer goede zaken met een vierde plaats in de marathon. Hij staat nu derde in het klassement na twee onderdelen, op minder dan drie punten van de eerste plek.

Uitslag marathon
1. Michael Brauchle (Dui) 81,72; 2. Georg von Stein (Dui) 82,71; 3. Thomas Eriksson (Zwe) 89,03; 4. Rainer Duen (Dui) 89,05; 5. Mark Weusthof (Ned) 90,02; 9. Harry de Ruyter (Ned) 96,71; 13. Herman ter Harmsel (Ned) 100,16.

Stand na dressuur en marathon
1. Chester Weber (USA) 536,84; 2. Georg von Stein (Dui) 599,51; 3. Michael Brauchle (Dui) 604,57; 8. Herman ter Harmsel (Ned) 651,91; 12. Harry de Ruyter (Ned) 671,95; 14. Mark Weusthof (Ned) 677,19.