Imponerende marathon in Zelhem

Mark Weusthof nam zondag in de marathon op een mooie manier revanche voor zijn zwakke optreden in de dressuur van een dag eerder. De menner uit Rossum stuurde zijn vierspan met zoveel elan en snelheid door de zeven hindernissen, dat niemand hem van de zege op het zwaarste onderdeel van het NK kon afhouden. "Zo heb ik in elk geval wat kunnen goedmaken", oordeelde de koetsier. "Dit was ook het enige wat we konden doen, we mochten vandaag geen tweede worden."

Weusthof joeg zijn span van meet af aan als een speer door de hindernissen. De eerste drie nam hij allemaal sneller dan al zijn tegenstanders. Het vierde obstakel was met licht voordeel voor Koos de Ronde, de Zwitser Werner Ulrich nam het vijfde voor zijn rekening. In beide gevallen noteerde Weusthof de tweede tijd. Alleen op hindernis zes stokte het ritme van Weusthof even. Daar was Theo Timmerman royaal de snelste. "Ik kwam al een beetje verkeerd binnen en wilde om een boomstam heen. Toen nam ik een verkeerde poort en dat scheelde me toch gauw dertien seconden. Dat was wel even jammer."

Op de slothindernis was het oude ritme echter weer hersteld en was de snelste chrono opnieuw voor Weusthof, die daarmee in stijl eindigde. "Volgens mij viel er niet veel op af te dingen, toch?", vroeg hij naar de bekende weg.

Weusthof klom door zijn indrukwekkende prestatie naar de zevende plaats in het internationale klassement en de vierde in de strijd om het NK. Maar de topdrie zal hij ook met een goede vaardigheidsproef niet meer achterhalen. "Zonde van die dressuur van zaterdag", aldus Weusthof. "Maar we willen maandag toch goed afsluiten en dan maar op naar de volgende."