Gemengde gevoelens na Breda

Mark Weusthof kijkt met gemengde gevoelens terug op zijn optreden tijdens het Europees kampioenschap in Breda. Hij reed er naar zijn gevoel misschien wel de beste marathon van zijn leven, maar stond na afloop wel met lege handen. Omdat hij op de tweede hindernis tot stilstand kwam, miste hij een absolute hoofdrol op het zwaarste onderdeel van de driedaagse. Zowel in de dressuur als in de marathon moest de menner uit Rossum genoegen nemen met de 25ste plaats. Door een achttiende plek in de vaardigheid schoof hij op de slotdag nog twee plaatsen op in het klassement en eindigde hij als 23ste.

Ondanks de matige klassering had Mark Weusthof alle reden om zeer tevreden zijn over de verrichtingen van zijn span, waarin hij het van collega Jacob Jan Kramer geleende duo Texion en Twilight had opgenomen. Hij was in de marathon namelijk de rapste van allemaal op de hindernissen 3 tot en met 7 en eindigde als tweede op het eerste en laatste obstakel. Alleen bij de tweede hindernis liep het dus helemaal mis. Weusthof: "Mijn paarden werden daar even afgeleid door een kleine fontein en draaiden de verkeerde kant op. Daardoor kwamen we helemaal stil te staan. Doodzonde, want voor de rest liep het geweldig. Je probeert toch op het scherpst van de snede te rijden. Eerlijk gezegd kan ik me niet herinneren dat ik ooit eerder zo goed gereden heb. In Aken misschien, toen ik daar jaren geleden de marathon won. Ik hoop dat ik de paarden van Jacob Jan langer kan houden, want dit biedt enorm veel perspectief.Ondanks het op het oog magere resultaat heb ik ook nog nooit zoveel schouderklopjes gehad als vandaag. Eigenlijk was het een heel gekke wedstrijd. We zijn resultaatrijders en dan was het natuurlijk niet goed. Maar de manier waarop het ging was geweldig, het was bijna een show. Alleen heb ik er qua uitslag niets aan."

IJsbrand Chardon had al alles gewonnen wat er maar te winnen valt in het onderdeel vierspannen. De menner uit het Zuidhollandse Den Hoorn behaalde zondag in Breda de Europese titel, de enige titel die nog op zijn erelijst ontbrak. "Gááf", juichte Chardon die in Breda geen concurrentie te vrezen had. Landgenoot Koos de Ronde (Zwartewaal) eindigde in het EK als derde, samen met Theo Timmerman (Putten) werd ook het goud in de landenwedstrijd veroverd.

Toch hield Chardon zondag ook wat te wensen over. Hij moest de zege in Outdoor Brabant aan zijn grote rivaal Boyd Exell laten. De Australiër kwam niet in aanmerking voor de Europese titel. "Tot een andere dag", zei Exell tegen Chardon. Na de dressuur van vrijdag en de marathon van zaterdag zat er slechts één seconde verschil tussen beide toppers. De hoop dat de regerend wereldkampioen in de afsluitende vaardigheidsproef een balletje zou afwerpen of een tijdfout zou begaan, bleek ijdel.

Eindstand Open EK: 1. Boyd Exell (Australië) 134,62, 2. IJsbrand Chardon (Den Hoorn Zh, winnaar EK) 137,72, 3. Jozsef Dobrovitz (Hongarije) 152,49, 4. Koos de Ronde (Zwartewaal) 152,70, 5. Christoph Sandmann (Duitsland) 153,98, 6. Zoltan Lazar (Hongarije) 157,39, 7. Theo Timmerman (Putten) 160,84, 8. Georg Von Stein (Duitsland) 161,52, 9. Werner Ulrich (Duitsland) 163,04, 10. Tomas Eriksson (Zweden) 163,13, 20. Ton Monhemius (Halfweg Nh) 184,61, 21. Peter de Ronde (Zwartewaal) 187,50, 23. Mark Weusthof (Rossum Ov) 188,63, 24. Hans Heus (Eerbeek) 189,99, 25. Ad Aarts (Liessel) 190,89, 34. Piet de Ronde (Zwartewaal) 235,84.

Landenwedstrijd:
1. Nederland 284,0, 2. Hongarije 309,9, 3. Duitsland 312,0, 4. Zwitserland 331,8, 5. Zweden 333,6.