Dressuur gaat compleet de mist in

Mark Weusthof kijkt met afgrijzen terug op zijn optreden van vrijdag tijdens het onderdeel dressuur van de internationale menwedstrijden in het Duitse Riesenbeck. Zijn span wilde vrijdag niet vooruit en niet achteruit tijdens de vierspanproef. Een dag eerder was ook al de tweede rubriek met een tweespan de mist ingegaan. Weusthof eindigde als 23ste met de uiterst magere score van 75,39 minuspunten en heeft alleen de Hongaar Dobrovski achter zich.

“Het viel me van de week op dat twee paarden niet achterwaarts de heuvel af wilden. Als ze met vier lopen hoeven ze daar geen initiatief in te nemen, nu wel. Ik wilde ze het wel even leren, maar vandaag deden ze helemaal niks. Ze toonden verzet en waren bij het groeten al heel onrustig.

Vandaag ging het nota bene om een test voor de Worldcup, ik wilde daarom wat neerzetten. Maar het was naadje. Alle menners zijn bezig met het WK van volgend jaar, dit is voor mij een forse streep door de rekening. Hier mag ik de ogen niet voor sluiten en ik moet er maar eens heel goed over prakkiseren hoe ik hiermee omga. Dit brengt ons in elk geval niet naar het WK. Het is gewoon niet handig. Dit past me helemaal niet.”

Weusthof beleefde donderdag al een uiterst wisselvallige eerste dag tijdens de internationale menwedstrijden in Riesenbeck. In de ochtenduren werd hij keurig tiende in de zogenaamde ‘Gebrauchsprüfung’, waarin de vierspanrijders de ene helft van hun dressuurspan moesten inzetten. Met 56,32 punten (64,80 procent) hield hij zich netjes staande. Hij bleef bijvoorbeeld maar weinig achter bij streekgenoot Herman ter Harmsel, die op de achtste plek uitkwam met een score van 54,40 punten (66,00 procent).

In de proef met het andere deel van het span ging het echter hopeloos mis met Weusthof, die afgetekend 24ste en laatste werd met 73,34 punten. Herman ter Harmsel bezette dit keer een gedeelde twaalfde plek (59,39). Harry de Ruyter was in de tweede proef de beste Oranje-rijder op de negende plaats (57,98), nadat hij in de ochtenduren nog laatste was geworden. De Amerikaan Chester Weber was in beide proeven met afstand de sterkste.

Bij zijn eerste optreden haalde Weber met zijn staaltje hogeschooldressuur zelfs de onwaarschijnlijke score van slechts 24,00 minuspunten, wat neerkomt op een waardering van liefst 85,00 procent.

Raymond Letteboer begon de menwedstrijden in het Duitse Riesenbeck goed. De koetsier uit Oud-Ootmarsum staat na de dressuur als beste Nederlander op de vijfde plaats. De jury honoreerde Letteboer voor zijn optreden met Olaf en Picora met 47,23 punten. De Duitse Carola Diener (41,34) leidt.

Startlijsten en uitslagen
http://www.turnierdienst-brinkmann.de/114.html